15 September 2016

สวัสดีค่ะแฟนคลับคุณหมอวีซ่าทุกท่าน ช่วงนี้คุณหมอวีซ่าหนีหนาวจากออสเตรเลียมาอยู่ประเทศไทยยาวหน่อยนะคะ เนื่องจากงานที่เมืองไทยก็ยุ่งมาก ยิ่งช่วงนี้อิมมิเกรชั่นที่ Perth ปฏิเสธวีซ่านักเรียนกันเป็นว่าเล่น จึงมีลูกค้าที่ต้องการนัดพบมากมาย ประกอบกับมีการจัดงานประจำปีของทีมงาน CP Inter Bangkok พร้อมงานสัมมนาซึ่งคุณหมอวีซ่าได้รับเชิญไปเป็นวิทยากร อาทิเช่น งานที่จัดขึ้นที่สำนักงาน CP Chiang Mai ไปสดๆร้อนๆ เมื่อวันเสาร์ที่ 3 กันยายน 2016 ที่ผ่านมา ซึ่งได้รับการตอบรับจากชาวเชียงใหม่เป็นอย่างดี คุณหมอวีซ่าดีใจที่เห็นคนรุ่นใหม่รู้จักตื่นตัวกับการแสวงหาข้อมูลที่ถูกต้องเพื่ออนาคตที่สดใสของตนเอง และไม่หลงเชื่อใครง่ายๆที่แนะนำให้ไปลงเรียนแต่คอร์สถูกๆไว้ก่อน โดยไม่ได้คำนึงถึงเรื่องวีซ่าว่าจะผ่านหรือไม่ เนื่องจากวีซ่าเป็นเรื่องที่สลับซับซ้อนมาก คุณหมอวีซ่าขอเตือนว่า หากเราโดนปฏิเสธวีซ่ามาครั้งหนึ่ง ประวัติติดลบตรงนี้จะติดอยู่กับตัวเราตลอดไป ไม่มีวันถูกลบทิ้งในระบบของอิมมิเกรชั่น และในอนาคต การขอวีซ่าตัวใหม่ก็จะโดนนำเอาเรื่องนี้เข้าไปเกี่ยวข้องร่วมพิจารณาด้วยเสมอ ดังนั้น จึงควรเลือกทำวีซ่าที่ตนเองมีคุณสมบัติเหมาะสม ตรงตามที่กฎหมายระบุไว้เสมอ อีกทั้งยังต้องมีเอกสารประกอบเตรียมให้ครบถ้วน จะเป็นการดีที่สุดนะคะ

ความจริงวันนี้ตั้งใจจะเขียนเรื่องเกี่ยวกับวีซ่านักเรียนโดยเฉพาะ เนื่องจากได้รับคำร้องทุกข์พร้อมทั้งมีน้องๆที่สมัครวีซ่านักเรียนไปเรียนต่อที่ออสเตรเลียและถูกปฏิเสธวีซ่านักเรียนมาเยอะแยะมากมายในช่วงนี้ทั้งๆที่บางคนประวัติใสแจ๋ว statement การเงินทุกอย่างก็ดีหมด ก็ยังถูกปฏิเสธโดยไม่มีเหตุผล วันนี้คุณหมอวีซ่าจึงอยากชี้แจงเรื่อง กฎเกณฑ์และนโยบายเกี่ยวกับวีซ่านักเรียน ที่ทางรัฐบาลออสเตรเลียได้เริ่มใช้มาตั้งแต่วันที่ 1 กรกฎาคม คศ 2016 ที่ผ่านมาสดๆร้อนๆ โดยแต่งตั้งให้ เจ้าหน้าที่อิมมิเกรชั่นที่ Perth เป็นศูนย์ Student Visa Centre ซึ่งคุณหมอวีซ่าเองก็ได้รับข่าวมาว่านอกจากจะเกิดการล่าช้าสุดๆแล้ว ยัง “เคี่ยวฝุดๆ” ทำการปฏิเสธวีซ่านักเรียนกันเป็นว่าเล่น และในบางกรณีก็ปฏิเสธอย่างไม่มีเหตุผล จนสถาบัน มหาวิทยาลัยต่างๆ ได้เริ่มรวมตัวกัน มีการเรียกประชุมกับกระทรวงตรวจคนเข้าเมืองของออสเตรเลียเพื่อทำการแก้ไขจุดนี้

แต่ก่อนที่จะเข้าเรื่องของวีซ่านักเรียน หลังวันที่ 1 กรกฎาคม 2016 คุณหมอวีซ่าขอนอกเรื่องนิดนึง โดยมีเรื่องเล่าให้ฟังว่า
ในช่วงที่อยู่เมืองไทยเที่ยวนี้ เกิดเรื่องที่เกี่ยวกับวีซ่าเข้าเมืองของออสเตรเลียแปลกๆหลายเรื่องอยากจะเล่าสู่ให้ท่านผู้อ่านฟัง แต่เนื่องจากเวลาจำกัดมาก เอาเป็นว่าจะค่อยๆเล่าทีละเรื่องก็แล้วกันนะคะ

เอาเรื่องแรกที่เกิดขึ้นสดๆร้อนๆเมื่อปลายเดือนสิงหาฯที่ผ่านมานี้เอง โดยมีชาวเชียงใหม่คุณลุงคุณป้า 18 ท่านไปร้องทุกข์กับทางสถานีโทรทัศน์เพื่อประชาชน Thai PBS ที่ถูกหลอกกันมาว่า สามารถทำวีซ่า 457 ไปทำงานที่ประเทศออสเตรเลียได้ โดยมีการส่งไปฝึกอบรมฝีมืออาชีพ ช่างอิฐ ช่างปูน ช่างกระเบื้อง ที่ปทุมธานี แล้วจัดให้มีการจดทะเบียนสมรสปลอมกับคู่สมรสที่ไม่ใช่เป็นคู่จริงของตัวเอง แถมยังบอกว่าสามารถซื้อผลสอบภาษาอังกฤษ IELTS ให้ได้ด้วย โดยที่ถ้าไปทำงานทั้งคู่ ก็จะเสียค่าใช้จ่ายประมาณ 1.6 ล้านบาทและถ้ามีลูกติดตามไปด้วย ก็เสียเงินเพิ่มขึ้นเป็นลำดับ ฟังเรื่องแล้วน่าตกใจมากนะคะ คุณหมอวีซ่าเองก็ได้รับเชิญให้ออกเสียงทั้งผ่านทางสถานีโทรทัศน์และวิทยุ Thai PBS ในฐานะที่เป็นที่ปรึกษา และผู้ชำนาญกฎหมายเข้าเมืองของประเทศออสเตรเลียที่ขึ้นทะเบียนอย่างถูกต้องตามกฏหมายมาตั้งแต่ปี คศ 1998 เพื่อให้ความกระจ่างเกี่ยวกับข้อมูลที่ถูกต้องของวีซ่า 457 ในการให้สัมภาษณ์ครั้งนี้คุณหมอวีซ่าได้พูดถึงกฎเกณฑ์อันเข้มงวดของการใช้ข้อมูล/เอกสารเท็จไปหลอกลวงรัฐบาลออสเตรเลีย ที่เรียกว่า Public Interest Criteria หรือ PIC 4020 ที่มีบททำโทษรุนแรงมาก เป็นสิ่งที่ไม่ควรทำเป็นอย่างยิ่งเนื่องจากบทลงโทษนี้ ไม่เพียงแต่ส่งผลให้แก่ตัวเองจนอาจจะไม่มีสิทธิ์ขอวีซ่าเข้าประเทศออสเตรเลียอีก ยังอาจส่งผลถึงผู้ที่ใช้นามสกุลเดียวกันกับตนเองอีกด้วย สำหรับท่านผู้อ่านที่สนใจเรื่องเหล่านี้ก็สามารถเปิดดูได้ที่ :

https://www.facebook.com/PeopleThaiPBS/videos/947258232067019/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

คราวนี้คุณหมอวีซ่าก็อยากจะเริ่มพูดถึงเรื่องวีซ่านักเรียนเข้าประเทศออสเตรเลียที่มีการถามเข้ามาเยอะมากเกือบทุกวันว่าเกิดอะไรขึ้น ทำไมจึงเริ่มมีอัตราการปฏิเสธวีซ่าสูงมากในระยะหลังๆนี้ หลายกรณีก็ไม่มีการสัมภาษณ์ หรือขอเอกสารใดๆเพิ่มเติม จู่ๆก็ปฏิเสธไปซะดื้อๆอย่างนั้นแหละ

คำอธิบายก็คือในระยะหลังวันที่ 1 กรกฎาคม 2016 ทางเจ้าหน้าที่ Immigration ที่ Perth ที่ได้รับการแต่งตั้งเป็นศูนย์พิจารณาวีซ่านักเรียนของประเทศออสเตรเลียได้ใช้มาตรการอันเข้มงวดโดยการนำกฎเกณฑ์และนโยบายตาม คำชี้แนะฉบับที่ 69 มาตรา 499 มาประกอบการพิจารณาอย่างเข้มงวด ดังนั้นหากผู้ยื่นวีซ่าท่านใด หรือตัวแทนที่ช่วยนักเรียนยื่นวีซ่าทั้งหลาย มิได้ยื่นเอกสารประกอบ หรือเอกสารอธิบายวัตถุประสงค์ของการยื่นวีซ่าไปเรียนหนังสือที่ออสเตรเลียครั้งนี้ตรงตามคำชี้แนะฉบัที่ 69 ในมาตรา 499 อย่างครบถ้วนทางเจ้าหน้าที่ก็มีสิทธิ์ที่จะปฏิเสธวีซ่านักเรียนทันทีโดยไม่จำเป็นต้องขอสัมภาษณ์หรือขอเอกสารเพิ่มเติมดังกระบวนการที่เคยเป็นมาเมื่อครั้งก่อนวันที่ 1 กรกฎาฯ 2016

คุณหมอวีซ่าอยากนำคำประกาศของ Immigration มาลงไว้ให้ ท่านผู้อ่านลอง ฝึกใช้ทักษะภาษาอังกฤษของตนเองอ่านดูให้เข้าใจ เพื่อที่สำหรับคนรุ่นใหม่ที่จะทำการยื่นวีซ่านักเรียนนั้น จะต้องไตร่ตรองและเตรียมตัวให้ดีทั้งเรื่องราวและเอกสารประกอบในการยื่นวีซ่านักเรียนเข้าออสเตรเลีย แต่ที่น่าเศร้าสลดใจ ก็คือ คุณหมอวีซ่าบอกได้เลยว่าบางครั้งก็ขึ้นอยู่กับได้เจ้าหน้าที่คนไหนที่สมเหตุสมผลมากน้อยเพียงใดด้วย หลายๆเคสที่ถูกปฏิเสธมา กระทั่งคุณหมอวีซ่าเองก็หาเหตุผลหรือคำอธิบายไม่ได้เลย ก็คือถูกปฏิเสธอย่างไรเหตุผลโดยสิ้นเชิงนั่นเอง

เท่าที่ฟังและพบเห็นมา คุณหมอวีซ่าสรุปได้ง่ายๆก็คือการจะยื่นวีซ่านักเรียนเข้าออสเตรเลียในยุคปัจจุบัน นอกจากจะต้องเขียน Statement of Purpose (เป็นภาษาอังกฤษ)ให้ดีตรงตาม Direction 69 แล้ว เรื่องประวัติการขอวีซ่าเข้าประเทศต่างๆ background กับสถานการณ์ในประเทศของของผู้ยื่นวีซ่า อย่างเช่นจบอะไรมา ทำงานอะไร เรียนไปแล้วตรงกับสายที่ตัวเองเรียนมาหรือเปล่า เรียนจบแล้วจะไปทำอะไร เป็นต้น ประกอบกับสถานการณ์ของผู้ยื่นวีซ่าที่เกี่ยวข้องกับออสเตรเลีย อย่างเช่น มีญาติคอยช่วยเหลือให้มีการยื่นวีซ่าอยู่ต่อในประเทศออสเตรเลียหลังจากเรียนจบหรือไม่ หรือการจะใช้วีซ่านักเรียนเป็นสะพานเชื่อมให้ขอวีซ่าอยู่อย่างถาวรเพื่อทำงานต่อ ในออสเตรเลีย ก็ล้วนแล้วแต่เป็นเหตุผลที่เจ้าหน้าที่นำเข้าไปพิจารณาทั้งสิ้น สำหรับ Perth เคี่ยวสุดๆค่ะ หากเจ้าหน้าที่พบว่ามีเพียงหนึ่งข้อเล็กน้อยที่ไม่ตรงตามนโยบายที่รัฐฯวางไว้ ก็จะปฏิเสธวีซ่าทันทีโดยที่ไม่มีการไต่สวน ไม่ขอข้อมูลเพิ่มเติมใดๆทั้งสิ้น ตีความจาก GTE โดยตรงเลย ที่สำคัญ เขาจะดูว่านักเรียนตอบโจทย์ตรงจุดประสงค์ ของการเข้าออสเตรเลียเพื่อการเรียนเพียงอย่างเดียวและตั้งใจที่จะมาเรียนเท่านั้น และไม่ได้มีเจตนาแอบแฝงในการขอพำนักอาศัยอยู่ในประเทศออสเตรเลียอย่างถาวรหลังเรียนจบ โดยการที่จะได้รับวีซ่านักเรียนนั้น ผู้สมัครก็จะต้องพิสูจน์ให้ทางเจ้าหน้าที่เห็นว่าผู้สมัครมีความตั้งใจที่จะอาศัยอยู่ในประเทศออสเตรเลียแบบชั่วคราวเท่านั้น ซึ่งเกณฑ์การพิจารณาความเป็น GTE ของผู้สมัครวีซ่านักเรียนต่างๆจะถูกเขียนไว้ภายใต้ Ministerial Direction No. 69 โดยที่เกณฑ์การพิจารณาต่างๆก็จะมีตามหัวข้อคร่าวๆ อาทิ :

  • สภาวะ หรือสถานการณ์ของผู้สมัคร ซึ่งสามารถครอบคลุมได้ตั้งแต่ในเรื่องของสถานะภาพของผู้สมัครในประเทศบ้านเกิด ในประเทศออสเตรเลีย และคอร์สที่สมัครเรียนที่มีผลต่ออนาคตของผู้สมัคร
  • ประวัติการท่องเที่ยวและวีซ่าที่ถือทั้งในประเทศออสเตรเลียและประเทศอื่นๆ
  • กรณีที่ผู้สมัครเป็นเด็ก – ก็จะพิจารณาถึงจุดประสงค์ของพ่อแม่ ผู้ปกครองตามกฎหมายหรือคู่สมรส ของผู้สมัคร
    หรือเรื่องอื่นๆที่เกี่ยวข้อง เป็นต้น

เรื่องที่เกิดขึ้นมาทั้งหมดในระยะหลังๆนี้ คุณหมอวีซ่าเห็นว่าเจ้าหน้าที่ Immigration บางท่าน ช่างทำงานขัดแย้งกับนโยบายของรัฐบาลพรรค Liberal ปัจจุบันของประเทศออสเตรเลียที่พยายามส่งเสริมอุตสาหกรรมการศึกษาที่นำรายได้เข้าประเทศเป็นอันดับต้นๆของประเทศเสียเหลือเกิน บางครั้ง กฎหมายก็ต้องมีการผ่อนผันยืดหยุ่นบ้าง ไม่ใช่ปฏิเสธวีซ่าอย่างไร้เหตุผลโดยสิ้นเชิงเยี่ยงนี้

ข้อสรุปก็คือผู้ยื่นวีซ่าจะต้องทำงานหนักขึ้นกว่าเก่า ไม่สามารถยื่นแค่แอปพลิเคชั่นฟอร์ม กับเอกสารประกอบง่ายๆเยี่ยงสมัยก่อนก็จะช่วยให้วีซ่าของตนเองผ่านได้ แต่ที่แน่นอนก็คือ ทั้งนี้และทั้งนั้นในยุควีซ่านักเรียนเข้าประเทศออสเตรเลียยุคนี้ เรียกได้ว่าขึ้นอยู่กับเจ้าหน้าที่ที่พิจารณาเรื่องโดยสิ้นเชิง จะเรียกว่าเสี่ยงดวงเอาเอง ก็คงจะไม่ผิดเท่าไหร่นัก ทำให้การทำงานของตัวแทนการศึกษาต่างๆ รวมทั้งมหาวิทยาลัยและหน่วยงานที่เกี่ยวข้องต่างๆยากขึ้นอีกเยอะเลย เพราะเนื่องจากจะมีการล่าช้าในการออกวีซ่าแล้ว ยังมีอัตราการปฎิเสธสูงมากอีกด้วย

คุณหมอวีซ่าก็หวังเป็นอย่างยิ่งว่า จากการที่สถาบันและหน่วยงานต่างๆที่เกี่ยวข้องรวมตัวกันขอคำตอบและความร่วมมือต่อการดำเนินงานของเจ้าหน้าที่ตรวจคนเข้าเมืองในครั้งนี้ จะมีผลส่งให้มีการปรับปรุงแก้ไขและมีการออกวีซ่านักเรียนได้ง่ายขึ้นโดยเฉพาะอย่างยิ่งสำหรับเคสที่ใสสะอาดตรงไปตรงมาก็ไม่สมควรที่จะมีการปฏิเสธเป็นอย่างยิ่ง แล้วคุณหมอวีซ่าจะคอยติดตามผล แล้วจะคอยรายงานให้ท่านผู้อ่านทราบอย่างต่อเนื่องต่อไปนะคะ
ต่อไปก็จะเป็นข้อมูล Direction 69 ตรามมาตรา 499 ที่คัดมาให้ดูนะคะ:

“Commonwealth of Australia Migration Act 1958
DIRECTION NUMBER 69 – ASSESSING THE GENUINE TEMPORARY ENTRANT CRITERION FOR STUDENT VISA AND STUDENT GUARDIAN VISA APPLICATIONS (Section 499)

I, PETER DUTTON, Minister for Immigration and Border Protection give this Direction under section 499 of the Migration Act 1958 (the Act).

Dated 2016

Peter Dutton
Minister for Immigration and Border Protection
Note: Section 499(1) of the Act empowers the Minister to give a written direction to a person or body having functions or powers under the Act if the directions are about the performance of those functions; or the exercise of those powers. Under section 499(2) of the Act, the direction must not be inconsistent with the Act or the Migration Regulations 1994. Under section 499(2A) of the Act, the person or body must comply with the Direction.

Part 1of Direction No. 69
– Preliminary
Name of Direction
This Direction is Direction No. 69 – Assessing the genuine temporary entrant criterion for Student visa and Student Guardian visa applications. It may be cited as Direction No.69.

Commencement

This Direction commences on 1 July 2016.

Interpretation

Act means the Migration Act 1958.
Genuine temporary entrant means a person who satisfies the genuine temporary entrant criterion for Student visa or Student Guardian visa applications.
Genuine temporary entrant criterion refers to clause 500.212(a), 500.312(a) and
590.215(a) at Schedule 2 to the Regulations.
Home country has the same meaning as the definition of that term in regulation 1.03 in Part 1 of the Regulations.
Regulations mean the Migration Regulations 1994.
Relative has the same meaning as the definition of that term in regulation 1.03 in Part 1 of the Regulations.
Spouse has the same meaning as the definition of the term in section 5F of the Act.
Student visa means a Subclass 500 (Student) visa
Student Guardian visa means a Subclass 590 (Student Guardian) visa.

Application
This Direction applies to delegates performing functions or exercising powers under section 65 of the Actin relation to assessing an applicant’s temporary entrant criterion for Student visa applications in Schedule 2 to the Regulations.
This Direction also applies to members of the Administrative Appeals Tribunal who review the decisions of primary decision-makers in relation to a Student visa or a Student Guardian visa application.
The genuine temporary entrant criterion must be satisfied by all applicants who make an application for either a Student visa seeking to satisfy the primary criteria for a Student Guardian visa.

Preamble
The Australian Government operates a student visa programme that enables people who are not Australian citizens or Australian permanent residents to undertake study in Australia. A person who wants to undertake a course of study under the student visa programme must obtain a student visa before they can commence a course of study in Australia. A successful applicant must be both a genuine temporary entrant and a genuine student. An applicant who is a genuine temporary entrant will have circumstances that support a genuine intentionto temporarily enter and remain in Australia, notwithstanding the potential for this intention to change over time to an intention to utilise lawful means to remain in Australia for an extended period of time or permanently.

The genuine temporary entrant criterion for Student visa applications requires the Minister to be satisfied that the applicant intends genuinely to stay in Australia temporarily, having regard to:
a.the applicant’s circumstances; and
b.the applicant’s immigration history; and
c.if the applicant is a minor
— the intentions of a parent, legal guardian or spouse of
the applicant; and
d.any other relevant matter.

This Direction provides guidance to decision makers on what factors require consideration when assessing the above paragraphs a to d, to determine whether the applicant genuinely intends to stay in Australia temporarily.

Decision makers must take a reasonable and balanced approach between the need to make a timely decision on a Student visa or Student Guardian visa application and the need to identify those applicants who, at time of decision, do not genuinely intend to stay in Australia temporarily.

Part 2of Direction No. 69 – Directions Assessing the genuine temporary entrant criterion

1.Decision makers should not use the factors specified in this Direction as a checklist. The listed factors are intended only to guide decision makers when considering the applicant’s circumstances as a whole, in reaching a finding about whether the applicant satisfies the genuine temporary entrant criterion.

2.Decision makers should assess whether, on balance, the genuine temporary entrant criterion is satisfied, by:
a. considering the applicant against all factors specified in this Direction
; and
b. considering any other relevant information provided by the applicant (or
information otherwise available to the decision maker).

3. Decision makers may request additional information and/or further evidence from
the applicant to demonstrate that they are a genuine temporary entrant, where
closer scrutiny of the applicant’s circumstances is considered appropriate.

4. Circumstances where further scrutiny may be appropriate include but are not limited to:
a. information in statistical, intelligence and analysis reports on migration fraud
and immigration compliance compiled by the department indicates the need for
further scrutiny;
b. the applicant or a relative of the applicant has an immigration history of
reasonable concern;
c. the applicant intends to study in a field unrelated to their previous studies or
employment; and
d. apparent inconsistencies in information provided by the applicant in their
Student visa application.

5. An application for a Student visa or a Student Guardian visa should be refused if,
after weighing up the applicant’s circumstances, immigration history and any other
relevant matter, the decision maker is not satisfied that the applicant genuinely intends a temporary stay in Australia.

The applicant’s circumstances
6. Decision makers should have regard to the applicant’s circumstances in their home country and the applicant’s potential circumstances in Australia.

7. For primary applicants of Subclass 500 Student visas, decision makers should have regard to the value of the course to the applicant’s future.
8. Weight should be placed on an applicant’s circumstances that indicate that the
Student visa or Student Guardian visa is intended primarily for maintaining residence
in Australia.

The applicant’s circumstances in their home country

9. When considering the applicant’s circumstances in their home country, decision makers should have regard to the following factors:

a. whether the applicant has reasonable reasons for not undertaking the study in
their home country or region if a similar course is already available there.

Decision makers should allow for any reasonable motives established by the
applicant;

b. the extent of the applicant’s personal ties to their home country (for example
family, community and employment) and whether those circumstances would
serve as a significant incentive to return to their home country;

c. economic circumstances of the applicant that would present as a significant
incentive for the applicant not to return to their home country. These
circumstances may include consideration of the applicant’s circumstances
relative to the home country and to Australia;

d. military service commitments that would present as a significant incentive for
the applicant not to return to their home country; and

e. political and civil unrest in the applicant’s home country. This includes situations of a nature that may induce the applicant to apply for a Student visa or Student Guardian visa as means of obtaining entry to Australia for the purpose of remaining indefinitely.

Decision makers should be aware of the changing circumstances in the applicant’s home country and the influence these may have on an applicant’s motivations for applying for a Student visa or a Student Guardian visa.

10. Decision makers may have regard to the applicant’s circumstances in their home
country relative to the circumstances of others in that country.

The applicant’s potential circumstances in Australia

11. In considering the applicant’s potential circumstances in Australia, decision makers should have regard to the following factors:

a. The applicant’s ties with Australia which would present as a strong incentive to
remain in Australia. This may include family and community ties;
b. evidence that the student visa programme is being used to circumvent the intentions of the migration programme;
c. whether the Student visa or Student Guardian visa is being used to maintain
ongoing residence;
d. whether the primary and secondary applicant(s) have entered into a relationship
of concern for a successful Student visa outcome. Where a decision maker
determines that an applicant and dependant have contrived their relationship
for a successful Student visa outcomes, the decision maker may find that both
applicants do not satisfy the genuine temporary entrant criterion; and
e. the applicant’s knowledge of living in Australia and their intended course
of study and the associated education provider; including previous study and
qualifications, what is a realistic level of knowledge an applicant is
expected to know and the level of research the applicant has undertaken into their proposed course of studyand living arrangements.

Value of the course to the applicant’s future
12. Decision makers should have regard to the following factors when
considering the value of the course to the applicant’s future:
a. whether the student is seeking to undertake a course that is consistent with their
current level of education and whether the course will assist the applicant to
obtain employment or improve employment prospects in their home country.
Decision makers should allow for reasonable changes to career or study
pathways; and
b. relevance of the course to the student’s past or proposed future employment
either in their home country or a third country; and
c. remuneration the applicant could expect to receive in the home country or a
third country, compared with Australia, using the qualifications to be gained
from the proposed course of study.

The applicant’s immigration history
13. An applicant’s immigration history refers both to their visa and travel history.
14. When considering the applicant’s immigration history, decision makers should have regard to the following factors:

a. Previous visa applications for Australia or other countries, including:
i. if the applicant previously applied for an Australian temporary or permanent visa, whether those visa applications are yet to be finally determined (within the meaning of subsection 5(9) of the Act), were granted, or grounds on which the application(s) were refused; and
ii. if the applicant has previously applied for visa(s) t o other countries,
whether the applicant wasrefused a visa and the circumstances that led to
visa refusal.

b. Previous travels to Australia or other countries, including:
i. if the applicant previously travelled to Australia, whether they complied
with the conditions of their visa and left before their visa ceased, and if not, were there circumstances beyond their control;
ii. whether the applicant previously held a visa that was cancelled
or considered for cancellation, and the associated circumstances;
iii. the amount of time the applicant has spent in Australia and whether the
Student visa or Student Guardian visa may be used primarily for maintaining ongoing residence, including whether the applicant has undertaken a series of short, inexpensive courses, or has been onshore for some time
without successfully completing a qualification; and
iv. if the applicant has travelled to countries other than Australia, whether
they complied with the migration laws of that country and the circumstances around any non-compliance.

If the applicant is a minor
— the intentions of a parent, legal guardian or spouse of the applicant
15.If the primary or secondary applicant for a Subclass 500 Student visais a minor,
decision makers should have regard to the intentions of a parent, legal guardian or
spouse of the applicant.

Any other relevant matters

16. Decision makers should also have regard to any other relevant information provided by the applicant (or information otherwise available to the decision maker)
when assessing the applicant’s intention to temporarily stay in Australia. This includes information that may be either beneficial or unfavourable to the applicant.
(Source: https://www.border.gov.au/StudyinginAustralia/Documents/direction-no-69.pdf)

แต่ขณะที่มีวีซ่านักเรียนโดนปฏิเสธจนทุกคนที่ยื่นวีซ่าพากันกลัวไปหมด ทางทีมงานคุณหมอวีซ่าก็ขอแสดงความยินดีกับน้องๆต่อไปนี้ที่ได้วีซ่ากันไปสดๆร้อนๆ :

  1. น้องสายทิพย์ ไปเรียนภาษาอังกฤษหลักสูตร General English 24 weeks ELSIS
  2. น้องศิริณัชชา ไปเรียน Master of Applied Finance ที่ Macquarie University
  3. คุณภัทรวิสิฎฐ์ ไปเรียนหลักสูตร Cert III in EAL และ Cert III in Commercial Cookery ที่ AITT

หากท่านผู้อ่านท่านใดมีข้อสงสัยเพิ่มเติมในเรื่องของการสมัครวีซ่าทั้งหลาย หรือว่าอยากจะให้ทางซีพี อินเตอร์ฯช่วยเหลือใดๆเพิ่มเติม ก็สามารถติดต่อทีมงานซีพี อินเตอร์ฯได้ทุกสาขาเลยนะคะ หรือจะติดต่อสอบถามข้อมูลเข้ามาเบื้องต้นได้ที่ https://www.facebook.com/cpinternational หรือจะโทรมาที่เบอร์ +662 278 1236 ก็ได้นะคะ เช๊คเบอร์ติดต่อ CP Inter แต่ละสาขาได้ที่ https://cpinternational.com/contact_us/

สำหรับวันนี้ คุณหมอวีซ่าขอจบเพียงแค่นี้ก่อนนะคะ เนื่องจากมีนัดกับเซเล๊ป คุณ Andrew Biggs ไปทาน International Buffet ฉลอง Birthday คุณแอนดรูว์ กับเพื่อนๆด้วยกันค่ะ Bye-bye..

ด้วยความปราถนาดี…จากคุณหมอวีซ่า

มีคำถามเกี่ยวกับการสมัครหรือสถานะวีซ่าออสเตรเลียของคุณ? ต้องการสมัครเพื่อศึกษาต่อ ทำงาน หรืออาศัยอยู่ในออสเตรเลีย? สามารถขอคำแนะนำจากทีมคุณหมอวีซ่าได้ที่: